Docker for Developers

Salutare!

Cu ceva timp in urma, in octombrie 2017, entuziasmat de facilitățile oferite de catre Docker in ceea ce priveste crearea si recrearea unui mediu de lucru foarte rapid pentru a simula cat mai bine anumite conditii ce privesc aspecte ale parti de environment setup pentru development, am avut ocazia sa le prezint colegilor cateva lucruri din cele descoperite.

De unde a plecat totul?

Pentru o aplicație de android ce o dezvoltam aveam nevoie de un mod de lucru in care orice modificare ce eu o aduceam aplicației si era push-uita in “repository-ul central” sa fie rulate anumite teste si mai apoi aplicația sa fie push-uita in store (in varianta alpha).

Căutând zile in sir după extensii de Gradle ce îmi permit sa fac aceasta operațiune am găsit ceva ce intr-adevar ma ajuta in problema respectiva. Toate bune, totul funcționa perfect când cream build-ul local. Cum rămâne cu partea de continuous integration?

Alte zile alte căutări și de încercări am ajuns sa cunosc mai bine Docker-ul încât am creat o imagine ce va invit o folositi si de ce nu extindeti: https://hub.docker.com/r/vladvesa/android-ci/

 

Ce este Docker?

Daca nu sunteti deja in tema puteti citi despre Docker si despre modul in care poate fi folosit chiar aici.

Progresul tehnologiei a permis treptat trecerea de la crearea manuala a environmentului de lucru de fiecare data cand doreai sa incepi dezvoltarea pentru un anumit proiect la crearea unui setup ce permite generarea de imagini ce contin deja toate resursele initiale iar in prezent la folosirea Docker-ului care permite optimizarea consumului de resurse s.a.m.d.

Daca ne referim strict la programarea web am avea XAMPP (WAMP sau MAMP) mai apoi Vagrant iar in cele din urma Docker.

Pentru cei familiari cu programarea orientata pe obiecte puteti vedea abstractizarile din Docker (Imagini si Containere) ca si Clase si Obiecte. Mai pe scurt Imaginile sunt clasele din programare iar instantierea lor da nastere la Obiecte care sunt alternativele containerelor.

 

Ce facilitati ofera?

O imagine ce prezinta avantajele Docker ar fi urmatoarea:

Poti trece ușor de la realizarea unui setup in ore chiar zile in doar câteva secunde. Tot cu ce trebuie sa fie confortabil e:

  • partea de port forwarding
  • comenzi linux pentru instalare/configurare de tool-uri
  • umpic de retelistica
  • umpic de gestionarea volumelor la nivel de docker

Prezentarea?

Un link catre prezentare il gasiti aici: https://docs.google.com/presentation/d/e/2PACX-1vSmaf84DhUP251RUv_Oa8m1wq0tcMvC8X-25wufc9ZkZqrl9czcP2-6BVwjrGPTQe1En-9zlaSF7fMX